Lezzetli Ekmek

LEZZETLİ EKMEK NASIL YAPILIR?

Lezzetli ekmek üretmek için ekmek hamuruna ilave edilen su miktarı arttırılmalıdır.(% 1-2 kadar)

Lezzetli ekmek için hamur daha az yoğurulmalı.  Süre en az % 10 -15 kısa olmalı. ( 50 dk. yerine 40-42 dk gibi)

Gocuk miktarı toplam un miktarının % 10' unundan başlamak üzere %50' sine kadar çıkartılabilir. ( 4-6 saatlik gocuk)

Lezzetli ekmek üretmek için maya miktarı azaltın veya kullanmayınız. 

Lezzetli ekmek için hamur sıcaklığı 22 C ila 26 C arasında olmalı.

Lezzetli ekmek üretim süresi mümkün olduğunca uzun olmalı (en az 8 saat). Islanka ve pasa uzun tutulmalı. 

          Lezzetli ekmek üretmek için DATEM ve soya unu içeren katkı maddeleri kullanılmamalı. Bu maddeler ekmek lezzetini bozar. Bu nedenle fırıncılık için enzim karışımı kullanmak daha iyi sonuçlar verir.

          Ekmeğinizde endüstriyel maya oranının artması, ekmeğinizin çabuk kurumasına ve kırıntılanmasına neden olur. Fazla maya, hamur içindeki suyu kullandığından ekmeğinizin erken bayatlamasına ve tüketici sorunları yaşamanıza neden olur. 

          Klasik ekmek katkı maddesinde DATEM ve soya unu kullanılmaktadır. Yeni jenerasyon enzim karışımlarında ise sadece gıda enzimleri ve Vitamin C kullanılmaktadır. 

          Yapılan ekmek üretim çalışmaları göstermiştir ki; ekmek lezzetine en çok katkıda bulunan unsurlardan biri ekmek kabuğu kalınlığıdır. Ekmek kabuğu kalınlığını artırdığınızda daha lezzetli ekmekler elde edebilirsiniz. Eğer kabuk kalınlığını fırın pişirme süresini uzatarak yaparsanız,  pişirme kayıplarınız artar ve ekmek lezzeti azalır. Uygun ekmekcilik enzimleri ile pişirme kayıplarına neden olmadan ekmek kabuğu kalınlığını arttırabilirsiniz. Uygun ekmekcilik enzimleri, ekmek kabuğu kalınlığını arttırdığından, ekmek lezzetini geliştirmektedir. Fakat bu durum tek kaygının ekmek hacmi olduğu bazı bölgelerde, örneğin Kayseri bölgesinde istenmez. Hem kabuk kalınlığını arttırmak, hem de ekmek hacmini arttırmak teorik olarak mümkün değildir.

          Ekmek lezzetindeki önemli faktörlerden biri de tuz oranıdır. Ekmekteki tuz oranının % 2' yi geçmesi durumunda  tuzluluk, hissedilmeye başlar. Bu durum ekmeğin özgün tadını maskeler. 

          Ekmeğinizde % 1,5' i geçmeyen tuzluluk oranı uzun vadede ekmeğinizin tercih edilmesini sağlayacaktır.

          Değirmenlerde unlar; bir taraftan ticari hırsın tetiklediği aşırı katkı kullanımı, diğer taraftan bilinçsiz ve uygun olmayan katkı reçeteleri ile bozulabilir. Bu tür unlardan üretilen ekmeklerin, yeni ekmek tebliğinde de belirtildiği üzere, kendine has lezzetinde bozulma olur. Ekmeklerde kuruma ve kırıntılanma şikayeti artar. Yine ekmek tebliğinde belirtildiği üzere; ekmekleriniz aşırı ve düzensiz renk alır. Bu durumda küçük un fabrikalarından alacağınız katkısız un ile paçal yapmanız durumunda, aşırı ve bilinçsiz katkı ile bozulmuş olan unları düzeltebilirsiniz. 

           Daha lezzetli ekmek üretmek için tükettiğiniz unun değirmende katkılandırılmamış olması gerekmektedir.                

           Özetle, lezzetli ekmek üretmek için mümkün olduğunca uzun ıslanka ve pasa süresi olmalıdır. Endüstriyel mayayı daha az olmak üzere, toplam unun yarısı kadar (3 veya 4 saatlik) ekşi maya ile daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Hamur sıcaklığı 22 - 26 derece arasında olması idealdir. Ekmeğinizi, ekmek kabuğu, ideal tuz miktarı ve artan su miktarını da  dikkate alarak üretmelisiniz. Fırıncılık için enzim karışımlarıyla da, ekmek içi özelliklerini geliştirebilir ve çok daha lezzetli ekmekler üretebilirsiniz.

          Detaylı bilgi için firmamızı arayınız. Tecrübelerimizi sizinle paylaşmaktan zevk duyarız.

          ferun un teknolojileri

Toplam Okunma : 13.529