Alışveriş SepetimSepetiniz Boş

E-Bülten

İsim Email

Sitemizin yeniliklerinden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

İstatistikler

  • Ziyaretçi Bugün103
  • Ziyaretçi Genel547.166
  • Bugün Gösterim113
  • Toplam Gösterim1.017.375
  • Online Sayısı18

DONDURULMUŞ EKMEK PAZARINA GENEL BAKIŞ

 

AB ülkelerinde dondurulmuş ekmek uygulamaları ve ekmek sektörüne genel bir bakış;

Avrupa ülkelerinin geneline bakıldığında, ekmek sektörü denildiğinde fabrikalar ve küçük fırınlar göze çarpmaktadır.

Fabrikalar ve fırınlar arasında artan rekabet nedeniyle eğilim büyük fabrikaların sayısının artmasına yol açmış. Küçük fırınların sayısında azalma gözlenmiştir.

Son yıllarda tüketici bilincinin artması ve tüketici gereksinimlerine yönelik üretim faaliyetleri sonucu farklı uygulamalar ön plana çıkmıştır.

Büyük alışveriş merkezleri içinde kurulan küçük fırınlar bu uygulamalardan biridir. Bu fırınlar küçük ölçekli fırınların önemli rakibi haline gelmiştir.

Mağaza içine kurulan fırınlar soğuk alışveriş ortamlarında sıcak bir hava yaratmakda , taze ekmek kokusu müşterileri alışverişe yönlendirmektedir.İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerin de büyük merkezler de düşük fiyattan satılan ürünler arasında ekmekte bulunmakta ve piyasa fiyatının çok altında satılmaktadır.(yaklaşık 70 kuruş Almanya; Aldı Marketler Zinciri) Maliyetler irdelendiğinde bu fiyatın zararına yapılan bir satış olduğu açıkça görülmektedir.

Burada asıl amacın, indirimli satışlarla tüketicileri mağazalara çekmek olduğu görülmektedir. Malın maliyetinin altında zararına satılması İngiltere de yasal olmasına rağmen birçok Avrupa birliği ülkesinde yasal olmayan bir uygulamadır.

Tüketicilerin geneline bakıldığında gereksinim ve eğilimler değişse de ekmek alırken dikkate alınan en önemli faktörün ekmeğin tazeliği olduğu görülmektedir.

Tüketiciler ekmeği taze olarak tüketme eğilimindedirler ve bunu günün her saatinde talep etmektedirler.

Bu talebe cevap verebilmek için ortaya çıkan uygulamalardan biri de dondurulmuş ekmek uygulamalarıdır.

Bu uygulama dondurulmuş hamur sayesinde pek çok pastane ürününün üretimin de kullanılmaktadır. Dondurulmuş ekmek üretimi ekmek fabrikaları tarafından yapılmakta bunların bir kısmı sadece dondurulmuş ekmek üreten fabrikalar bir kısmı ise süpermarketlerde satılan poşet içinde dilimli  ya da bütün ekmek üreten fabrikalardır.

Dondurulmuş ekmek; özellikle restorantlar, oteller,benzin istasyonları,catering hizmeti veren firmalar ve süpermarketlerde satış yapan fırınlar tarafından tercih edilmektedir.Son yıllarda dondurulmuş ekmek pazarının birçok Avrupa ülkesinde büyüme gösterdiği gözlenmektedir.Fransa da 1991-2001 yılları arasında dondurulmuş ekmek pazarı % 5-8 arasında büyümüştür.İspanya da ise toplam pazarın sadece% 5'ini oluşturmasına aynı tarihlerde %40 artış gözlenmiştir.Bu konuda en dramatik artış %170 ile Almanya da olmuştur.

Dondurulmuş ekmek çeşitli şekillerde piyasaya sunulmaktadır;

 a)Mayası aktifleştirilmiş ve dondurulmuş ekmek

Bu tip dondurulmuş ekmeklerde mayalama süreci başlatılmış, hamur kabarmaya başlamış ancak pişirilmeden önce dondurulmuştur.

b) Yarı pişmiş ekmek

Ekmek mayalanmadan sonra  % 80-90 pişirilmekte ve bu seviye de dondurulmaktadır.

Mayası aktifleştirilmiş dondurulmuş ekmek 15 dakikalık bir sürede çözülebilmekte ve 15-20 dakika arasında pişirilebilmektedir. Yarı pişmiş ekmeğin çözülmesi de 15 dakikayı almakta ancak pişirme 5-10 dakika gibi daha kısa zaman da gerçekleşmektedir.

Almanya

Yılda 6 milyon ton civarında ekmek üretilen bu ülkede ekmek sofraların vazgeçilmezidir.Kişi başına ekmek tüketiminin 80 kg civarında olduğu ülkede 300'den fazla ekmek çeşidi bulunmaktadır.Ülkede 60 ekmek fabrikası,400 orta ve büyük ölçekli fırınlar zinciri ve yaklaşık 16000 esnaf fırını bulunmaktadır.Dondurulmuş  ekmek Almanya da hızla büyüyen bir pazardır.

Ülkede küçük esnaf fırınları ve büyük ekmek fabrikaları arasında büyük bir rekabet yaşanmaktadır. Küçük esnaf fırınları genelde donmuş ekmek kullanımına pek sıcak bakmamaktadırlar.

İngiltere'deki maliyetin altında satılan ekmek uygulaması, Almanya'da ki Metro gibi büyük marketlerde uygulanmakta yaklaşık 1 euro civarı fiyatla ekmek satılmaktadır.

Almanya da ekmek fiyatlarına devlet tarafından müdahale yapılmamaktadır.Fiyatlar; maliyet ve talebe bağlantılı olarak belirlenmekte  ve rekabet kurumu tarafından kontrol edilmektedir.Küçük fırınlar yaklaşık % 2 karla çalışmakta olduğundan artan rekabet maliyetlerde baskı unsuru yaratmaktadır.Büyük kapasiteler de fabrikalar da üretim adedi yüksek olduğundan maliyetler daha aşağılara çekilebilmektedir.

Almanya da standart 500 gr'lık ekmeğin süpermarkette ki fiyatı 1,25-1.30 euro, esnaf fırınların da  ise 1,90-2,00 euro arasında değişmektedir.

Almanya da dondurulmuş ekmek büyük fabrikalar tarafından üretilmekte ve;

Restoranlar,oteller  ve catering firmalarına

İçlerinde küçük pişirme fırınları bulunan ve mağazalar için de yer alan fırınlara

Rekabet nedeniyle düşük maliyetli ekmek satan esnaf fırınlarına

Evlerin de kendi ekmeğini kendileri pişirmek isteyen meraklılara satılmaktadır.

İngiltere

İngiltere de ekmek pazarının % 80‘i 50 adet ekmek fabrikası arasında paylaşılmıştır.

Diğer Avrupa birliği ülkelerine olduğu gibi bu ülkede de büyük süpermarketlerin içindeki mağazaların sayısı gün be gün artmaktadır.

Bu ülkede donmuş ekmek büyük mağazalar da pişirilerek satılmakta  ya da direk dondurulmuş olarak tüketiciye sunulmaktadır.

Bu ülkede dondurulmuş ekmek üretimi büyük ekmek fabrikaları tarafından yapılmaktadır.

Küçük esnaf fırınları daha yüksek kalitede üretim yapıp fiyatları daha yüksek tutabilmektedirler.

İspanya

Dondurulmuş ekmek üretiminin yoğun olarak gerçekleştirildiği ülkelerden biridir. Üretimin büyük kısmı küçük esnaf fırınları tarafından karşılanmaktadır.

Fabrikalar tarafından üretilen toplam 480 bin ton ekmeğin 234 tonu dondurulmuş ekmektir.

Küçük esnaf fırınlarında ekmek üretimi %1,29 artarken dondurulmuş ekmek üretimi % 11,96 toplam ekmek üretimi ise % 2.5 artmıştır.

Ülkede 15 bin civarında esnaf fırını,35 adet dondurulmuş ekmek üretimi yapan fabrika,30 adet büyük ölçekte ekmek  fabrikası bulunmaktadır.

Ülke genelinde ekmek fiyatı 1,9 eurodur. Ülkede 200 gr beyaz ekmek en çok tercih edilen çeşittir.

İtalya

Bu ülkede sektörü % 90 oranında taze ekmek oluşturmaktadır. Üretim yoğun olarak küçük esnaf fırınları tarafından karşılanmaktadır.

Ülkede 25 bin küçük esnaf fırını bulunmaktadır.Büyük ölçekte ekmek fabrikaları ise 200 civarında dır.

Esnaf fırınlarında ortalama ekmek fiyatları 2.5-3.0 euro arasında değişmektedir. Büyük ekmek fabrikalarının ürettiği ekmeğin fiyatı ise 1.5-2.0 euro arasındadır.Ülkenin güneyinde fiyatlar kuzeye göre %30 -% 50 aşağıdadır.

Ülke genelinde büyük ekmek fabrikaları fiyatlarını düşürmekteyken artan maliyet nedeniyle küçük esnaf fırınlarının fiyatlarında % 3.2'ye yakın artış olmuştur.